Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ο άνθρωπος είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί

"Κράτος λέγεται το πιο ψυχρό απ’ όλα τα ψυχρά τέρατα. Και ψυχρά επίσης ψεύδεται και τούτο το ψέμα βγαίνει σερνάμενο από το στόμα του: «εγώ, το κράτος, είμαι ο λαός /
Εκεί που σταματά το κράτος, εκεί αρχίζει ο άνθρωπος, εκείνος που δεν είναι περιττός: εκεί αρχίζει το τραγούδι του απαραίτητου, η μοναδική και αναντικατάστατη μελωδία. /
 /  Εκεί όπου σταματά το κράτος – κοιτάξτε λοιπόν, αδελφοί μου! Δεν τα βλέπετε, το ουράνιο τόξο και το γεφύρι του υπεράνθρωπου;"
 
    Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα απο το βιβλίο "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" του Φρειδερίκου Νίτσε. Ο Νίτσε μέσα απο τη φωνή του ερημίτη Ζαρατούστρα έγραφε  για τον Υπεράνθρωπο, τον άνθρωπο που πρέπει να ξεπεραστεί. Αγαπούσε τους ανθρώπους που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να υπερβούν τον εαυτό τους ! Η υπέρβαση του ανθρώπου...προς το ανθρωπινότερο.  "Φώναζε" στα γραπτά του ! Φώναζε για να ακουστεί σε ενα κόσμο παγιδευμένο στο σκοτάδι !
Για αυτό πολλές φορές διαβάζουμε στα βιβλία του την περιφρόνηση για ανθρώπους και πραγματα. Δεν ήταν όμως απο κακία. Ήταν η απελπισμένη κραυγή για να εισακουσθεί ! Δυστηχώς, τα γραπτά του χρησιμοποιήθηκαν με δόλιο τρόπο απο τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος "πάτησε" επάνω στο Ζαρατούστρα για την δημιουργία του εθνικοσοσιαλιστικό κόμματος. Ειρωνεία, εαν σκεφτεί κανείς οτι ο Νίτσε ήταν σκληρός επικριτής  του αντισημιτισμού!
Ο ίδιος  - προφητικά ίσως - είχε την ανησυχία οτι τα έργα του θα παρερμηνεύονταν και οτι δεν θα γίνονταν κατανοητά ποτε. Δεν είχε και άδικο. Είναι απο τους πλέον παρεξηγημένους φιλοσόφους. 

  Είναι σχεδόν σίγουρο, οτι έστω κι ενας δικός μας πολιτικός να έχει διαβάσει το έργο του, είτε θα το παρερμήνευε, είτε δε θα το καταλάβαινε καθόλου.  Ο Νίτσε έγραψε το Ζαρατούστρα το 1883. Έργο το οποίο ολοκλήρωσε το 1885. Μήπως τελικά πρέπει έστω εν έτη 2011 να λάβουμε υπ'όψιν μας  τα γραπτά του ; Μήπως να παραδειγματιστούμε απο το όραμα και  αυτού του ανθρώπου για ενα καλυτερο αύριο ; Το 1883 έβλεπε εναν άνθρωπο ελευθερο απο οτιδηποτε τον κρατάει δέσμιο. Μέσα απο τον ερημίτη Ζαρατούστρα δίδασκε αγάπη, μετριοφροσύνη, το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ, την αρετή αλλά πανω απ'όλα...τη ίδια τη ΖΩΗ !
 Όταν ρωτήθηκε για το τι είναι αυτό που αγαπάει στους άλλους, απάντησε: "Τις ελπίδες μου".

Εμείς τι θα απαντήσουμε στην ιδια ερώτηση ;




 
"Σας διδάσκω τον Υπεράνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι κάτι που πρόκειται να ξεπεραστεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: