Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Θρησκεια: φανατισμος



Θρησκεία ..... η λέξη απο μόνη της ειναι βαρύγδουπη.

Ανεξάρτητα με το σε ποια θρησκεία ειναι ταγμένος ο καθένας η πίστη του σε αυτή τον κάνει να αισθάνεται μια αγαλίαση, η προσευχή ακομα και η εξομολόγηση ειναι ενας τρόπος έκφρασης της πίστης του ανθρώπου στο Θεό/ θεούς του. Μέχρι εδω ολα καλα !
Τι συμβαίνει όμως οταν η θρησκεία χρησιμοποιείτε για να επιτευχθουν αλλοι στόχοι ?

Απο τα πολύ παλια χρόνια έχουμε παραδείγματα θρησκευτικού φανατισμού π.χ. ανθρωποθυσιών, αφορισμών, Ιερά Εξέταση, θρησκευτικοί πόλεμοι ...

Ανθρωποθυσίες συναντάμε στην Βιβλο με την θυσία του Ισαακ και στην Αρχαία Ελλάδα με την θυσία της Ιφιγένειας. Ανθρωποθυσίες επισης, βρίσκουμε και στον πολιτισμό των Αζτέκων, οι οποιοι πίστευαν οτι χωρίς αυτές ο ήλιος δε θα ανέτελλε και η ανθρωπότητα θα χανόταν.


Η Ιερά Εξέταση, ενα απο τα πιο μελανα σημεία της ιστορίας, είχε σκοπό την εξαφάνιση των αιρέσεων ή ατόμων που κατηγορούνταν ως αιρετικοί. Οι τρόποι που χρησιμοποιούνταν για την "ομολογία" είναι λίγο -πολύ γνωστοι.
Οι αφορισμοί, χρησιμοποιούνταν απο την Εκκλησία, οταν καποιος δεν ανταποκρινόταν στα θελω και πιστευω της κοινως δεν ..."πηγαινε με τα νερα της " !

Θρησκευτικοί πολεμοι: Θρησκευτικούς πολέμους συναντάμε ακόμα και στις πιο φιλειρηνικές - κατα κάποιο τρόπο - θρησκείες, όπως αυτή του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Οι Σταυροφορίες, οι διαμάχες μεταξύ Προτεσταντισμού και Καθολικισμού, Σιιτες και Σουνίτες ειναι μονο μερικά παραδείγματα θρησκευτικού φανατισμου, με πιο έντονα αυτα του Ισλαμικού κόσμου, οπου το Κοράνι χρησιμοποιείτε ως μεσω για τον φανατισμό πολλών πιστών και στο όνομα του Αλλάχ πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Τζιχάντ,Χαμάς, Χεσμπολάχ ειναι μονο λίγες απο τις Ισλαμικες οργανώσεις οι οποιες συγκροτούνται σε περιοδους κρίσεως προκειμένου να επαναστατήσουν στα καθεστώτα των ηγετών.

Όσο υπάρχουν πολιτικά, γεωγραφικά & οικονομικά συμφέροντα οι θρησκευτικοί πόλεμοι θα συνεχίζονται στο όνομα του Αλάχ ! Oλα αυτά ομως δεν μπορούν να επιτευχθούν εαν δεν υπάρχει ο φανατισμός με την θρησκεία ! Ολοι αυτοί που κινούν τα ηνία μισθώνουν φανατισμένους οπαδούς προκειμένου να φέρουν εις πέρας το έργο τους !

Και αναριωτιόμαστε ! Γιατί τόσο αίμα για κάτι το οποιό ξεκινάει με τις καλύτερες των προθέσεων ? Μήπως τελικά έχουμε καπου χάσει το νόημα ?




Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC_%CE%95%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7
http://www.pare-dose.net/?p=3033

Δεν υπάρχουν σχόλια: